Artırılmış Gerçeklik, gerçek dünyadaki çevre ve içindekilerin, bilgisayarla üretilen dijital içeriklerin ve GPS verilerinin akıllı telefon, tablet ya da AR gözlüklerine aktarılarak zenginleştirilmesiyle, meydana getirilen canlı ya da dolaylı görünümüdür. Gerçek dünya ve içindekilerin olduğundan daha fazla gösterilmesidir. Artırılmış gerçeklik terimi ilk defa Boeing araştırmacısı Tom Caudell tarafından 1990 yılında ortaya atıldı. 1992 Yılında Louis Rosenburg, ilk artırılmış gerçeklik sistemlerinden biri olarak kabul edilen Sanal Fikstürler’i geliştirdi. Sistem, ABD pilotlarını daha güvenli uçuş yapmaları konusunda eğitmek için, makinelerle sanal etkileşimler sağladı.
Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi Nedir?
Artırılmış gerçeklik teknolojisi üç birimden meydana gelir. Kodlama, içerik ve donanım. Kodlama tarafında C#, C/C++, Java ve JavaScript en fazla tercih edilen diller arasındadır. Etkileyici bir artırılmış gerçeklik uygulaması geliştirmek için içerik olarak 3D model ve animasyonlar tercih edilmelidir. Tercihe göre video, resim, grafik, ses ve GPS verileri de kullanılabilir. Donanım olarak genellikle Android ya da IOS işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletler kullanılabildiği gibi, AR gözlükler de kullanılabilir. Tüm bunlar artırılmış gerçeklik teknolojisinin deneyimlenmesini sağlayan temel unsurlardır. Artırılmış gerçeklik, mevcut bir gerçekliği algılayarak çalışabildiği gibi, oluşturulan içeriklerin mekandaki boşluğa ya da şeffaf bir düzleme yansıtılmasıyla da deneyimlenebilir.
Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?
AR teknolojisi son yıllarda, akıllı telefon ya da tabletler aracılığıyla fiziksel objelere, canlılara ya da ortamlara sanal içerikleri bindirip etkileşime geçebilmek için kullanıldı. AR gözlükler ise, daha çok endüstriyel alanda faaliyet gösteren kurumlar tarafından ar-ge, tasarım, üretim ve depolama tarafında, özellikle uzaktan destek gerektiren senaryolarda kullanılıyor. Geçtiğimiz yıllarda satışları başlayan, cep telefonlarına bağlanarak ya da bağımsız olarak çalışan, ergonomik ve hafif AR ve MR (Mixed Reality-Karma Gerçeklik) gözlükleri ise kendi yazılım platformlarıyla son tüketici pazarına girmeye başladı. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin başlıca kullanım alanları şunlardır;
- Sanayi
- Eğitim
- Sağlık
- İnşaat ve Mimari
- Satış
- Pazarlama
- Turizm
- Sanat
- Oyun
Sanayi Alanında AR/Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?
Artırılmış gerçeklik teknolojilerinin endüstri 4.0 tarafındaki rolü oldukça büyük. Endüstriyel alanda üretim yapan firmalar AR gözlüklerle iş akışlarını hızlandırarak, verimliliği artırabilir. Örneğin; üretim esnasında AR gözlük takan bir mühendis, tüm makinelerle ilgili verileri görüş alanındaki sanal ekranlardan takip edebilir, gerekli durumlarda makinelere müdahale edebilir, personellere görevler atayabilir, ERP/SAP yazılımlarına notlar oluşturabilir. Uzaktan destek alması gereken durumlarda, elleri serbest bir şekilde makineye müdahale ederek, karşıdaki mühendis ile görüntülü görüşme yapabilir. Makineye müdahale ederken, sanal içerik yönlendirmeleriyle işini daha hızlı ve doğru bitirebilir.
Eğitim Alanında AR/Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?
Artırılmış Gerçeklik teknolojileri eğitim ve öğretimin tüm düzeylerinde sınırsız şekilde kullanılır. Konuyu, kitaptan okumanın ya da anlatılmasının dışında, 3D model ve animasyonlarla etkileşimli olarak daha unutulmaz kılar. Örneğin; biyoloji dersinde artırılmış gerçeklik gözlüğü takan bir öğrenci, insan vücudunu (iskelet sistemi, sinir sistemi, kas sistemi, iç organları) 3D model ya da animasyon olarak görüp, dilediği gibi etkileşime girebilir. AR deneyimi esnasında gelen konu anlatımı, daha fazla içselleştirme ve akılda kalıcılık sağlar.
Sağlık Alanında AR/Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?
Sağlık alanında AR teknolojisi teşhis, tetkik ve tedavi başta olmak üzere sağlık profesyonellerinin eğitimi için de kullanılıyor. Gelen hastaya ilk müdahale hayat kurtaran önemli bir aşamadır. Özellikle karmaşık durumlarda, hastanın herhangi bir şeye alerjisinin olup olmadığını hızlı tespit edebilmek gerekir. Bu tip durumlarda evrak ya da elektronik kayıtlardan araştırma yapmak yerine, AR gözlük ile hastanın tüm verileri doktorun görüş alanına getirilir. Hastadan kan alınması ya da serum bağlanması gereken durumlarda damar yolunun tespiti için yine AR teknolojisi kullanılmaktadır. Ayrıca kedi, köpek ya da böcek korkusu gibi fobik hastalıklar, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle tedavi edilebilmektedir.
İnşaat Ve Mimari Alanında AR/Artırılmış Gerçeklik Nasıl Kullanılır?
İnşaat aşaması devam etmekte olan proje ya da kat planı, AR teknolojisiyle 3D modellenmiş dijital maket olarak görüntülenebilir ve etkileşime geçilebilir. İnşaat firmaları web, katalog ve broşürler için hazırladıkları 3D modelleri, kendi AR mobil uygulamaları ya da WebAR teknolojisi ile web siteleri üzerinden deneyimlenmesini sağlayabilir. Web sitemizdeki Trimble XR10 ürünü inşaat mühendisleri ve mimarlar tarafından, proje alanı içerisinde yapılması gereken değişimlerin gerçek zamanlı olarak görüntülenmesi ve yeniden tasarlanması amacıyla kullanılıyor.