Microsoft’un Hololens 3 ve Metaverse Vizyonu

Microsoft Windows Karma Gerçeklik Platformu

 

Business Insider’ın bir raporuna göre Microsoft, Hololens 3 çalışmalarını durdurup, üretim planlamasını rafa kaldırdı. Diğer kaynaklar ise, Microsoft tarafından Hololens geliştirmelerinin devam ettiği ve Hololens 3 karma gerçeklik başlığının tüketici versiyonu olarak 2024’de piyasaya sürülebileceğini belirtiyor.

 

Hololens ilk defa 2016’da satışa çıktığında tüm dünya AR ve VR deneyimlerini bir araya getiren MR (Mixed Reality - Karma Gerçeklik) kavramı ile tanıştı. Kurumsal kullanım için tasarlanan Hololens; üretim, tasarım, mimari, eğitim ve sağlık alanlarında kullanılıyor. Kasım 2019 ‘da Hololens 2 sürümü, standart edition 3500 dolar, development edition 3500 dolar ve industrial edition ise 4950 dolar fiyatla satışa çıkmıştı. İlk versiyonuna göre görüş alanı ve performansa dayalı iyileştirmeler sayesinde satış tarafında yeterli düzeyde başarıya ulaştı.

 

Büyük ölçekli firmaların bir kısmı, özellikle üretim süreçlerinde eller serbest bir şekilde uzaktan iş birliği/destek gerektiren durumlarda, Hololens 2’yi kullanıyor. Ayrıca, Microsoft ve ABD ordusu arasında imzalanan 22 milyar dolarlık anlaşma kapsamında, Hololens 2 ile birlikte geliştirilen IVAS (Entegre görsel büyütme sistemi) projesi operasyonel testler için onaylandı. Bu önemli gelişmeyle birlikte projenin sözleşmesi kapsamında, 10 yıl boyunca sürekli olarak iyileştirmelerle yoluna devam edeceği görünüyor.

 

 

 

 

Hololens 2’nin 500 gram ağırlığı ve 3500 dolar (güncel kurla Türkiye fiyatı vergiler dahil 115.000 TL) fiyatı, Metaverse’e dahil olamayacağını düşündürse de Microsoft sözcüsü Frank Shaw bir röportajında, Hololens’in Metaverse için planlarının kritik bir noktasında olduğunu belirtiyor. Yine diğer kaynaklar, Microsoft’un yeni bir MR başlığı geliştirmek için Samsung ile iş birliği yaptığını da söylüyor. Açıklama ve söylentiler kafa karıştırıcı olsa da, Microsoft’un hamleleri zaten Metaverse ya da benzer bir şeye hazırlandığını gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda Activision Blizzard oyun firmasını neredeyse 70 milyar dolara satın aldı. Firmanın kendi para birimleri ve oyuncularıyla oluşturduğu oyun evrenleri zaten var. Bu durumu Roblox’un VR versiyonuyla Meta Quest mağazasına dahil olacağı söylentileriyle karşılaştırdığımızda, Microsoft’un Metaverse için ciddi bir yatırımla tedbir aldığını görüyoruz. Ayrıca, Teams uygulamasının diğer AR gözlük platformlarında desteklenebilir hale gelmeye başlaması ve holografik toplantılarla iş birliği imkânı tanıyan Microsoft Mesh platformunun geçen yıl kullanıma sunulması diğer bazı önemli detaylar.

 

Microsoft, Windows ile dijital tüketici tarafında yakaladığı başarısını, çeşitli MR başlıklarıyla uyumlu Windows Karma Gerçeklik platformunu AR gözlüklerle tümleşik hale getirerek devam ettirebilir. Hololens 2, Windows Holografik işletim sistemini destekliyor ve günümüzde 6 farklı sanal ekranın bluetooth klavye - mouse ile yönetilebildiği, iş bilgisayarı ile kullanılan birçok programın kullanılabildiği AR gözlükler geliştiriliyor. Microsoft’un eski karma gerçeklik yöneticilerinden Alex Kipman, Bloomberg ile yaptığı bir röportajında, ön saflarda çalışanlara odaklanmak istediklerini belirtiyor. Yani yeni Hololens’in ağırlığının çok daha hafif ve güç tüketiminin daha düşük olabileceğini gösteriyor. Qualcomm’un geçen ay duyurduğu yeni referans AR gözlüğünü hatırlarsak, 115 gram ağırlığında telefona wifi üzerinden bağlanıp 30 dakika süreyle kullanılabilir olduğu belirtilmişti. Ön saflarda çalışanlar için elbette bu yeterli bir süre olmadığından, hem hafif hem de sadece kablosuz bir gözlük olacağını düşünmek çok zor. Bu nedenle, Hololens 3’ün diğer bazı AR gözlüklerde olduğu gibi cepte taşınabilir bilgi işlem birimi ile birlikte gelebileceğini söyleyebiliriz. Küçük bilgisayarına kablolu ve kablosuz bağlanabilen, hafif olduğu için her yere kolayca taşınıp bulunduğu yeri çalışma ortamına dönüştürebilen, 15.6 inç ekranlar yerine çok daha büyük sanal ekranlarda çalışabilme imkânı sağlayan bir gözlük, neden olmasın?

 

Microsoft, tüketiciler için AR/MR gözlüklerini piyasaya sürmesi beklenen Apple ve Meta ile rekabet edecek gibi görünüyor. Mobil yazılım platformlarını Google ve Apple’a kaptırmış olsa da, mekânsal haritalama yapabilen Hololens’i ürettikten sonra, asıl dijital dönüşümün başladığı Metaverse’e seyirci kalamaz. Metaverse, eğer tüm gereklilikleri sağlayan XR donanım üreticilerinin kullanabileceği ortak bir platform olursa, Microsoft’un Windows’u ya da Google’ın Android’ine benzer olur. Ancak, rekabete giren XR donanım üreticileri kendine özgü Verselerini oluşturursa, Apple’ın IOS’u ya da macOS’u gibi olur. Zaten günümüzdeki binlerce web tabanlı 3D avatarlı, sanal arsa, ev ve ofisli yazılımlar da çoğunlukla Windows ve OS platformlarında çalışmıyor mu? Şüphesiz ki Microsoft, yakında tüketici pazarı için hazırladığı yol haritasını belli edecektir.

Tüm XR başlık, gözlük ve aksesuarlarını web sitemizde detaylı inceleyebilir, XR projelerinizle ilgili tüm sorularınız için her zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Tel: 0212 537 8 537 E-posta: [email protected]

 

Kaynaklar:
https://www.inputmag.com/tech/microsoft-hololens-3-canceled-report
https://www.xrtoday.com/augmented-reality/microsofts-hololens-3-aims-at-competition-in-htc-apple/
https://www.roadtovr.com/report-microsoft-hololens-3-dead/

 

Etiketler: microsoft hololens 3, microsoft hololens 3 fiyatı, microsoft hololens 3 çıkış tarihi, microsoft hololens 3 özellikleri, microsoft metaverse, microsoft metaverse nasıl, microsoft hololens 3 nedir, microsoft mesh nedir, microsoft metaverse nedir
Haziran 29, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı